Sunt doua motive pentru care, cam o data pe an, intru intr-un mod de studiu extrem de profund. Ma scufund pentru luni de zile aproape exclusiv, intr-un singur subiect, pana simt ca l-am “epuizat”.
Citesc uneori zeci de carti despre acelasi lucru, din unghiuri diferite, ascult toate podcast-urile pe care le prind, testez tehnici pe mine si apoi le aplic in practica mea cu clientii unu la unu.
Cand e cazul, lucrez cu psihoterapeuti sau coachi pe acelasi subiect, extrag doar ce functioneaza si apoi, spre sfarsit, structurez si sistematizez totul intr-un model care sa functioneze predictibil si pentru altii.
S-a intamplat cu construirea de obiceiuri, cu raspunsul practic la intrebarea “cum generez mai mult sens in viata mea?”, cu “reconversia profesionala” si cu alte cateva.
Ca o tema sa devina atat de “obsesiva” pentru mine, e nevoie sa bifeze unul dintre urmatoarele doua criterii:
1) sa ma fi lovit de ea in practica de coaching si sa simt initial, ca n-am putut ajuta cat de mult as fi vrut sa ajut.
2) sa ma fi lovit de ea in viata mea, sa fie un subiect la care eu am fost nevoit sa lucrez mult, care mi-a pus probleme
Subiectul acestui program, “Stresul si Anxietatea” e una dintre putinele teme care, pentru mine, bifeaza ambele criterii.
Poate ca primul de pana acum unde am simtit in acelasi timp, ca eu am nevoie sa inteleg subiectul mai bine, ca sa deblochez niste lucruri in viata mea, si ca as vrea sa pot sa ii ajut mai bine si pe altii.
Este programul la construirea caruia am lucrat cel mai mult pana acum si un subiect pe care am acumulat foarte multe informatii si tehnici practice.
Nu mai zic de experienta practica de a lucra in ultimii 3-4 ani cu zeci de clienti fix pe acest subiect.
Multi oameni nu sunt constienti ca ceea ce simt este anxietate.
Presiunea aceea din capul pieptului, ca o tensiune musculara, teama constanta care uneori se transforma in atacuri de panica, simptomele fizice aparent inexplicabile (maini care tremura, batai neregulate ale inimii, respiratie rapida, superficiala sau senzatia ca nu poti sa respiri, sentimentul acela ca ai vrea sa te agati de ceva sau cineva, ca un copil; dureri de cap, dureri musculare, ameteli, contracturi, palme care transpira, intoleranta la zgomot, suprasolicitarea senzoriala, oboseala, senzatia de caldura in diverse parti ale corpului si multe, multe altele).